Gästblogg: Alice Ekström

Ta dig till boken!

”So kiss me on this cold december night.”
Låten framförs av Michael Bublé och är ett måste för mig varje jul. Eller ja, varje höst. (Alla vet ju att julen börjar när sommaren tar slut, sådär i augusti-september, eller hur?) Det är även den låten som ligger till grund för inspirationen av min juliga feelgood-romance ”Sju sorters kyssar.”

När jag skrev ”Sju sorters kyssar” hade jag bestämt mig för att göra den så mycket Jag som möjligt. Den skulle innehålla allt det som jag älskar. Huvudkaraktären Lisa skulle vara som jag, fast ändå inte. Jag älskar julen. Hon hatar den.

För mig handlar romantik om kontraster. Personer med olikheter som möts och efterhand inser att de kanske inte är så olika ändå. För mig blev det snabbt självklart att Lisa skulle hata allt det som hör julen till just för att hon aldrig riktigt fick ta del av den i barndomen. (Tänk typ en modern Grinchen, bara lite mindre grön och hårig.) Hon hatar allt det här jobbiga med julen, det som flera säkert kan känna igen sig i. Stressen, ångesten, julklapparna som ska inhandlas och att alla gör sig till för att försöka skapa den där ”perfekta julen” som inte ens verkar existera. Jag förstår varför hon hatar julen – jag förstår även varför jag älskar den. För jag bryr mig inte om det där. Jul för mig är inte julklappar och falska leenden och ”Oj, vad vi ansträngde oss för ingenting”.

För mig är julen stämningen, sångerna, de smöriga och lite för söta bakverken, maten man samlas kring och njuter av tillsammans. För mig är julen Romantik med stort R. Den är känslan. Glittret, ljusen, den knäckdoftande atmosfären är som upplagd för romantik. Därför var det självklart för mig att ”Sju sorters kyssar” skulle utspela sig under julen. Det var även självklart att den skulle handla om någon som inte riktigt känner sig delaktig i den. Som känner sig utanför och helt enkelt inte passar in. På så sätt blir effekten större när romantiken och glädjen virvlar in i hennes liv. Som sagt. Kontraster.

”Sju sorters kyssar” skulle kunna vara en modern ”En julsaga” av Charles Dickens där Scrooge och Cratchit blir förälskade och öppnar ett konditori tillsammans, men det är det alltså inte. Det är en varm och rolig julroman fullproppad med kärlek och bakverk som jag hoppas ska kunna göra någons jul lite mysigare.

/Alice Ekström

Gästblogg: Alice Ekström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s