Fem tips för fars dag

Den är en av de viktigaste relationerna i våra liv. Den kan vara självklar eller komplicerad, eller något mittemellan, men den är oavsett alltid aktuell i skönlitteraturen. Här kommer fem boktips som på olika sätt handlar om pappor.

Ta dig till boken!

Journalisten Eric Rosén debuterade i våras med den självbiografiska romanen om sin missbrukande pappa Sven, som åtalades och dömdes för att ha dödat en kompis från behandlingshemmet när Eric var 17. Eric förstår ingenting, pappan som aldrig visat några våldsamma tendenser tidigare. Hur är det att fortsätta älska någon som tagit livet av en annan människa? En gripande uppväxtskildring om fattigdom, klass och relationen mellan en far och en son.

Ta dig till boken!

I Selma Lagerlöfs klassiker blir den värmländske torparen Jan i Skrotlycka galen när hans älskade dotter Klara Fina Gulleborg flyttar till Stockholm. Jan rör sig längre och längre in en drömvärld, där han är kejsare av Portugallien och Klara kejsarinna. Kejsarn av Portugallien är en fängslande berättelse om hur enorm kärleken till ett barn kan vara.

Ta dig till boken!

Åsa Linderborgs rörande klasskildring fick stor uppmärksamhet av båda kritiker och läsare när den kom ut 2007. Här berättar hon om uppväxten med sin ensamstående pappa, som jobbade som härdare på Metallverken i Västerås, aldrig riktigt kom över att bli lämnad av sin fru och dövade ångesten med alkohol. Det här är ett ärligt, kärleksfullt och osentimentalt porträtt av en förälder som älskar sitt barn högst av all, men att det ändå inte räcker till.

Ta dig till boken!

Att Alfons Åbergs pappa Bertil, med sina innetofflor och sin pipa, ryktas vara runt 36 år gammal är nog för att ge de flesta lätt åldersångest. Men han är också en fin pappaförebild, mild och närvarande tar han de flesta av Alfons ständiga påhitt med ro.

Ta dig till boken!

Masarins pappa Loranga är inte riktigt som alla andra pappor. Han jobbar inte utan vill bara göra sådant han tycker är kul. Ute i vedboden bor Masarins farfar Dartanjang, som varje morgon vaknar med en ny identitet och har glömt vem han är. Loranga, Masarin och Dartanjang firar 50 år i år och är en av Barbro Lindgrens många älskade barnböcker.

Fem tips för fars dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s