
Lena Karlin och Åsa Schwarz är aktuella med ai-deckaren Dockfabriken, en spännande och överraskande kriminalroman på temat artificiell intelligens. Här tipsar de om sina favoriter inom genren de själva nu skriver i.
Vi har båda två läst science fiction och fantasy sedan tidiga tonåren – eller egentligen ännu längre än så, för om man tänker efter är det ganska mycket som faller inom kategorin sf och fantasy. Det är inte bara roligt att läsa sådana böcker utan också att skriva dem, eftersom vi inte behöver hålla oss inom ramarna, och kan ta verkligheten vidare, ett snäpp till. Att skriva sf är att ge sig själv ett fantastiskt redskap för att kunna föra fram ett budskap eller bara underhålla, ofta båda delarna.
Våra tidiga favoriter var klassiker som Sagan om Ringen, Narniaböckerna och böcker av Jules Verne, Robert Heinlein och Arthur C. Clarke, men sedan dess har många tillkommit.
Nedan är böcker vi kan rekommendera här och nu. (Och det är möjligt att du kan hitta referenser till någon av dem i vår ai-deckare Dockfabriken):
Ursula K. LeGuins Trollkarlen från Övärlden, första delen i den mycket läsvärda Övärlden-serien. I denna första del går huvudpersonen Ged i trollkarlsskola, men råkar släppa lös en ond kraft. LeGuins berättelser är psykologiskt inkännande och hon är mycket skicklig på att samhällsskildringar och världsbyggande.
Goda Omen av Neil Gaiman och Terry Pratchett har nu också blivit tv-serie med David Tennant och Michael Sheen i huvudrollerna. En underhållande och medryckande berättelse om demonen Crowley och ängeln Aziraphale som tillsammans försöker förhindra jordens undergång, eftersom de faktiskt lärt sig att uppskatta jorden och människorna.
Isaac Asimovs Stiftelsetrilogin, som handlar om hur vetenskapsmän skapar Stiftelsen för att samla mänsklighetens vetande och rädda det sönderfallande Vintergatsimperiet. Det sägs att de här episka böckerna ska ha inspirerat George Lucas när han skrev manus till Star Wars-filmerna. Han är även författaren till klassikern Jag, Robot, där han skrev om de tre robotlagarna som återkommer både i annan SF-litteratur och i modern forskning.
Neoromancer är en nästan fyrtio år gammal klassiker som är mer aktuell än någonsin, inte minst för att den ska utspela sig 2020 och att den handlar om artificiell intelligens, hackers och cyberspace. För ja, det är författaren William Gibson som har myntat det senare uttrycket, och mycket i hans idévärld är det som händer här och nu. En del antagligen till och med på grund av honom. Följ med Henry Dorsett Case, en tidigare framgångsrik hacker som får en sista chans och kan koppla upp sin hjärna mot cyberspace.
Redovisningsavdelning Marviken av Lars Wilderäng är en bok för dig som gillar berättelser där nutidshistoria skildras på ett mycket realistiskt sätt, men där man sedan smyger in dig i en galen och overklig värld. Vi känner igen myndighetskorridorerna, satsningen på atomforskning i Sverige och mycket annat som visar att bokens författare har gjort grundlig research. Förutom att boken är underhållande och skönt genrebrytande, måste vi ge extra kredd till en titel som är så hopplös att den fungerar utmärkt.
Varma hälsningar
Lena Karlin & Åsa Schwarz
