Bokcirkel: Själv – Kraften i egentid

0000029041

Ta dig till boken!

Tänker man bättre för sig själv eller i grupp? Vad får man egentligen ut av att bara vara med sig själv? Detta har vi funderat på och därför har vi lyssnat på ”Själv –  kraften i egen tid” av Linus Jonkman.

Romaner - BiaBia:
Det här är en sån där bok man vill tipsa alla om! En som får en att förstå sig själv och sina medmänniskor bättre. Visste du till exempel att man aldrig ska kika över axeln på en introvert person som jobbar? Eller att brainstorma är ett ineffektivt sätt att få fram bra och nya idéer? Det vimlar av såna här guldkorn och igenkänningen är skyhög oavsett om man är introvert eller extravert.

YA - MichelleMichelle:

Jag insåg med Linus Jonkmans bok ”Själv – Kraften i egentid” att jag är nog mer introvert (och tydligen en aning neurotisk) än jag tidigare anat. Att jag hämtar energi, kreativitet och idéer ur de stunder som jag är själv visste jag redan. Det känns däremot som att ur ett samhällsperspektiv ska man alltid vara extravert, social och ”go go go”. Nog för att jag skulle beskriva mig som social och kanske i alla fall ha ett ”go” så behöver jag verkligen tid för mig själv att ladda batteriet. Så skönt med en bok som hjälper både mig själv och andra att respektera ”självsamheten”.


Romaner - EmilieEmilie:

Precis som i Linus Jonkmans tidigare bok ”Introvert – den tysta revolutionen” känner jag snabbt igen mig själv och finner förklaringar till beteenden jag tidigare försökt förklara för andra, men aldrig vetat hur. Beteenden jag kanske även till och med skämts lite för innan då de inte är sedda som positiva i ett samhälle där det uppmuntras att ta plats. Nu kan jag bara i tysthet tacka Linus för att han gett mig verktygen till detta. I ett samhälle där en extravert personlighetstyp uppmuntras är det skönt att någon öppnar upp och talar för de introverta och visar på att alla personlighetstyper har sina fördelar … och såklart även nackdelar. Även fast denna bok många gånger tar upp samma information som i hans tidigare bok, lägger han här mer fokus på hur mycket självvald egentid, självsamhet, faktiskt kan påverka oss positivt. Alla inspireras och får ny energi på olika vis, kanske i samtal med andra eller i sällskap med sig själv. Vad vi måste lära oss är bara att acceptera våra olikheter både i arbetslivet och privat. En bok väl värd att läsa för att vidga din kunskap och, förhoppningsvis, förståelse.

Fakta - SofiaSofia:

En stark röst för vikten av egentid och reflektion. Jonkman är välinformerad och påläst inom områden som psykologi och pedagogik. Kan i viss mån ses som fortsättningen på en introverts försvarstal som påbörjades i Introvert, den tysta revolutionen.

 

Gillade du Quiet av Susan Cain och Linus Jonkmans tidigare bok Introvert, den tysta revolutionen? Är du intresserad av hur hjärnan fungerar? Då är det här en bok för dig!

Bokcirkel: Själv – Kraften i egentid

Gästblogg: ”Karl W Fields” om Panamadoktrinen

0000082743

Ta dig till boken

Vi på Word Audio Publishing International (WAPI) har den här dagen stämt möte med en figur som vi inte vet så mycket om. Författaren som kallar sig Karl W Fields. På ett fik i ett dolt hörn och på avtalad tid möter vi honom. Vid första anblicken ser han ut att ha haft en hård kväll, han ser ut som en yngre version av Kapten Haddock där han sitter i polotröja och en sliten brun manchesterkavaj:

– Jag skulle gett f-n i den där sista whiskyn i natt, skrockar han och lägger i sex sockerbitar i en stor mugg svart kaffe, rör om så att det rasslar i muggen. Han fortsätter:

– Jag satt och lyssnade på Ramones inatt och plötsligt var flaskan med Bourbon tom… Var det förresten någon som följde efter er hit? Han sträcker sig och ser ut mot gatan och mumlar något ohörbart samtidigt som han rör i kaffet.

– Hur fick du idén till Panamadoktrinen? frågar vi lite försynt.

– Jobbade med ett liknande manusprojekt i Hollywood och hade idén klar för en serie böcker redan för tio år sedan. Jag hade dock inte möjlighet att skriva klart just då så det fick bli nu istället.

– Beskriv vad boken handlar om.

Panamadoktrinen är tänkt som en första del i en bokserie om en ex Navy Seal som heter James ”Doc” Conway och som är på flykt sedan tio år när storyn inleds. Han har varit en del av ett hemligt psykologiskt experiment i USA och har avslöjat oegentligheter som gör att han har ett pris på sitt huvud. En ganska rafflande story om jag får säga det själv.

– Hur länge var du i Hollywood?

– Sju år, men jag fick sticka hem när jag blev indragen i en jobbig härva som handlade om filmrättigheter. Det kom till en punkt där jag kände mig hotad. Sålde allt jag hade och flyttade hem till trygga Sverige igen säger Karl och tittar ut mot gatan som om han väntade sig att få syn på en bekant.

Han reser sig oväntat och ursäktar sig:

– Måste ta hand om lite affärer nu, trevligt att råkas!

Vi ser när Karl lämnar fiket, han går ut och strax är han uppslukad av folkvimlet på gatan.

 

IMG_1431 Fotograf: Okänd

Gästblogg: ”Karl W Fields” om Panamadoktrinen

Gästblogg: Intervju med Stefan Sauk om ”Sanitören” och ”Brännande skuld”

 

Sanitören_1_Ljudboksomslag

 

Ta dig till serien!

Fyra snabba till Stefan Sauk …

… som är aktuell med inläsningar av Inger Gammelgaard Madsens deckarserier Brännande skuld och Sanitören:

  1. Hur förbereder du dig när du ska läsa in ett nytt manus?

Vanligtvis läser jag boken/manus en gång ganska nära inpå att jag ska sätta mig i studion och läsa in. Därefter skjuter jag från höften och låter intuitionen styra, eller känslan om du så vill. Någon enstaka gång kan det vara tal om en del uttal som kan behöva kollas upp.

  1. Är det annorlunda att läsa in en serie än en traditionell roman?

Nej, för mig är det ingen skillnad.

  1. Ljudboksälskare blir alltmer uppmärksamma på vem det är som läser in deras böcker. Märker du själv av att intresset för skådespelaren i hörlurarna har ökat?

Jag märker det definitivt. Det händer mig nästan varje vecka att främmande människor kommer fram och säger att de väljer de böcker som jag har läst in. Det är såklart jätteroligt men samtidigt innebär det också ett ansvar för vad jag läser in. Jag menar, om jag läser in ett antal dåliga böcker på rad så kladdar det givetvis av sig även på mig.

  1. I Brännande skuld och Sanitören skiftar perspektiven mellan polisen Roland Benito och journalisten Anne Larsen, hur hanterade du det?

Jag försöker särskilja karaktärerna med så små medel som möjligt för det mesta och då handlar det om att ha olika inre attityd och sen hoppas på att det hörs igenom. Vanligtvis gör det också det. Det är betydligt lättare när det ges utrymme för lite mer gestaltning som t.ex. karaktären Assad i Jussi Adler Olsens böcker. Honom har jag hämtat ur verkligheten, skomakaren i närheten där jag bor.

Nyöversatta danska succén Sanitören släpps i sex avsnitt fredag den 9:e mars. Brännande skuld finns i nyinläsning av Stefan från den 8:e mars.

I Sanitören får läsarna följa samma deckarpar som i föregångaren, Brännande skuld: Anne Larsen och Roland Benito. Vi träffar också en ny ung karaktär. Benjamin är en småkriminell tonåring med ett stort hjärta. En dag hittar han något i fickan på en jacka han stulit, och han blir inblandad i en mordhärva som leder till fara för hans eget liv. Journalisten Anne och internutredaren Roland blir återigen tvungna att samarbeta för att rädda människoliv.

 

IngerGammelgaardMadsen_Foto_Anne Kring
Inger Gammelgaard Madsen
Foto: Anne Kring

Gästblogg: Intervju med Stefan Sauk om ”Sanitören” och ”Brännande skuld”

Bokcirkel: ”Alex” av Pierre Lemaitre

0000068912

 

Vi har lyssnat på Alex av Pierre Lemaitre, en vass och hårdkokt fransk deckare. Det här är vad vi tyckte:

 

Deckare---EvaEva

Alex är en välskriven fransk deckare. Den är oförutsägbar på ett bra sätt och lite okonventionell (på gott och ont). Jag får en bra känsla för karaktärerna utan djupare beskrivning vilket jag gillar.

Sist men inte minst ger den en otäckt stark beskrivning av mötet mellan offer och gärningsman.

 

deckare-anna-occ88rAnna

Så fransk! Vi diskuterade vad det är som gör en bok väldigt fransk och kom fram till att det är dels det lite omständliga berättandet men framförallt karaktärerna och hur de beskrivs. Sällan sympatiskt vilket känns ovant, särskilt i början. Men det är spännande att inte alltid behöva följa den svenska (anglosaxiska) väl uppkörda vägen för en mordhistoria. Dessutom kryddad med scener som verkligen skrämmer vattnet ur en oskyldig lyssnare som jag. Jag som alltid tyckt att råttor är söta…

Magnus Roosmann gör en inläsning med återhållen energi som passar perfekt till berättelsen.

 

deckare-alex

 

 

Alex

Alex blir kidnappad och tagen till en övergiven fabrik i Paris, där hon blir instängd och upphängd naken i en bur. Dagarna går och hennes kidnappare har inte synts till. Hon börjar inse att han inte kommer att komma tillbaka. Hon har en flaska med vatten som hon varsamt dricker, men hennes största oro är inte att dö av törst, det är de stora råttorna som samlas kring buren. Kommissarie Camille leder utredningen och det enda han har att gå på är att ett ögonvittne såg en kvinna bli borttagen i en vit skåpbil. Han vet inte vem kvinnan är, ingen kvinna är anmäld saknad, och ingen misstänkt gärningsman. Camille försöker ta reda på vem kvinnan är och ju mer han djupdyker in i hennes förflutna så inser han att Alex inte är ett vanligt offer. Det var en otroligt spännande och välskriven bok. Jag kunde verkligen inte lägga ifrån mig denna!

 

Vill du testa något nytt i deckarväg? Är du en frankofil? Då kanske ”Alex” är något för dig! 

Bokcirkel: ”Alex” av Pierre Lemaitre

Gästblogg: Martin Borg om ”Brotten som skakade Sverige”

 

Ta dig till boken!

Vilka är det egentligen som begår allvarliga brott? Och vad säger brotten om tidsandan och det omgivande samhället? I Brotten som skakade Sverige berättar Martin Borg om femton uppmärksammade svenska brott från 1950 till nutid.

Hur valde du ut de brott som finns med i boken?

– Jag har valt ut 15 brott som var mycket uppmärksammade i sin tid och som levt kvar i medvetandet hos många. Sedan ville jag ha spridning på olika typer av brott och gärna på typen av gärningsmän.

Vad kan ett brott berätta om ett samhälle och en tidsanda? 

– Mycket. Det är tydligare när det gäller de lite äldre brotten, där ser man svart på vitt vilka värderingar och normer som är de allmänt accepterade. Ett brott, med alla sina konsekvenser för förövare, offer och anhöriga, är nästan alltid samtidigt en berättelse om just det samhälle brottet sker i.

Vad har du för tankar kring människorna bakom brotten? Har de någon gemensam nämnare? 
– Fallen som finns med i boken rymmer flera olika människotyper. En gemensam nämnare hos gärningsmännen är att alla saknar den sista spärren att inte ta steget över till det absolut förbjudna. De kan tänka sig att skada andra människor – fysiskt eller psykiskt – för egen vinnings skull. För grövre våldsbrott finns det nästan alltid en upptrappad kriminalitet i bakgrunden. Dessa människor lever i en miljö där kriminalitet blir det normala.

Är det något av brotten i boken som har fascinerat dig mer än de övriga?

– Det som har påverkat mig mest på det där obehagliga viset är Peter Mangs och hans serieskjutningar i Malmö i början av 2010-talet. Dels för att de skedde i ett samhälle som ser ut som det vi lever i idag, dels för att han som person och hans sätt att agera väcker starka obehagskänslor.  

 

© Sven Persson / swelo.se Foto: SvenPersson,Swelo
Gästblogg: Martin Borg om ”Brotten som skakade Sverige”

Gästblogg: Mats I Lundgren om ”Sara”

0000078392

Ta dig till boken!

Jag skriver på fritiden och debuterade 2015 med kriminalromanen Den som ger som också nominerades till Selmapriset. Ljudboken släpptes året därpå.

Sara är min andra deckare och den fristående uppföljaren till Den som ger.

Båda mina böcker utspelar sig i Nyköping med omnejd där du får följa tre kriminalpoliser och en civilanställd utredare som tar sig an olika fall. Jag har valt att skildra dem som ganska vanliga människor med en del humor i jargongen. Handlingen i mina böcker utspelar sig i nutid och jag lägger fokus på brottet som skildras med allvar. Allt du läser kan mycket väl hända. Trovärdigheten är viktig för mig och för att få saker och ting rätt samarbetar jag med poliser, läkare och andra sakkunniga.

Sara handlar om en ung kvinna, med just namnet Sara, som råkar riktigt illa ut. Hennes berättelse är central i boken och jag har valt att skildra den i jag-form. Vi får följa henne och hur hennes tillvaro förvandlas till en fruktansvärd mardröm. Ingen vet var hon finns och hon har ingen som kan hjälpa henne. Så Sara bestämmer sig för att överleva och tar strid med de som vill henne illa. Sara är en deckare i vilken spänningen hela tiden ökar för att sedan i det närmaste övergå till att bli en thriller. Händelserna är påhittade men baserade på verkliga ruskigheter som tyvärr försiggår runt om kring oss.

Nu finns även Sara som ljudbok och jag önskar dig några spännande timmars lyssning.

/Mats I Lundgren

Mats I Lundgren[1]

Gästblogg: Mats I Lundgren om ”Sara”

Lyssningsutmaning: Böcker om rymden

Lyssningsutmaningens tema för februari är böcker om rymden, och det har ju hänt en del spännande saker på just det temat på sistone! Vi hade en Super blue blood moon och SpaceX grundare Elon Musk sköt upp en Tesla i rymden. Så nu är det perfekt läge att lyssna på lite böcker om rymden, här är några exempel om du letar efter inspiration:

Svart Stjärna

0000039370

Ett flygplan på väg från Los Angeles till Stockholm försvinner över Dalarna. 200 personer är spårlöst försvunna. Sverige rustar upp i tron att det är en terroristattack och kallar samman ett räddningsteam för att undersöka försvinnandet. Thana ‘Monty’ Montgomery, nyanställd på Rymdstyrelsen, ex-agenten Henry Jäger och NASA experten Dr Hyman sätts på ett spaningsplan på väg mot Dalarna. Men inget går som de hade tänkt och snart är de indragna i händelser bortom deras vildaste fantasier…

Artemis

0000077646

Jazz har vuxit upp i staden Artemis på månen. Hon jobbar som bud och på sidan om utför hon lite smugglingsärenden åt de som kan betala. En dag får hon dock ett oväntat erbjudande, ett som betalar så bra att hon omöjligen kan tacka nej … Men snart är hon indragen i en härva som inte ens hennes kvicka hjärna kan ta henne ur så enkelt. Ett actionfyllt och smart rymdäventyr av författaren till Ensam på Mars.

 

Rött uppror

0000020460

Mars har är kolonialiserats och samhället delats upp i färgkodade klasser. Darrow är en Röd och jobbar i gruvorna under Mars, där han sliter tillsammans med andra Röda för vad de tror är en bättre framtid  – men snart upptäcker de att så inte alls är fallet. Alla deras uppoffringar har varit för att underhålla den dekadenta överklassen Guld. Darrow offrar allt för att infiltrera Guld så att han kan skipa rättvisa och rädda civilisationen.
För dig som gillade Hungerspelen och Divergent!

Nyxia (ENG)

0000068822

I en inte alltför avlägsen framtid blir Emmett rekryterad av det stora företaget Babel Corporation. Han och en grupp med tonåringar ska skickas till planeten Eden där de ska utvinna den mystiska substansen Nyxia. Varför just Emmett har blivit vald är ett mysterium, men betalningen för uppdraget är alldeles för bra för att han ska säga nej och snart sitter han och tio andra ungdomar  på ett skepp mot den mystiska planeten Eden. Men snart börjar Emmett upptäcka att allt kanske inte är som det utlovades och snart är han indragen i en kamp på liv och död. För dig som gillade Enders spel och Hungerspelen!

Endurance (ENG)

0000068839

En mer jordnära rymdberättelse. Scott Kelly berättar själv om hur det är att vara astronaut på den internationella rymdstationen ISS. Efter att ha spenderat ett helt år i rymden så har han erfarenheter som få andra människor delar. Här är hans berättelse om hur han blev astronaut och hur det har påverkat honom.

The hitchhikers guide to the galaxy (ENG)

0000026621

En klassiker inom science fiction. Det Arthur Dent trodde var en helt vanlig torsdag visade sig vara allt annat. Först får han veta att hans hus ska rivas, strax därefter får hela världen meddelandet att Jorden ska demoleras för att ge plats åt en intergalaktisk genomfartsled. Tillsammans med sin vän Ford Prefect lyckas Arthur dock lifta med ett förbipasserande rymdskepp i samma stund som jorden sprängs. Men detta är bara början på detta oemotståndligt charmiga och oväntade äventyr!

För långlyssnaren: Seveneves (ENG)

0000023219

Seveneves är en rejäl bok, hela 32 timmar och 40 minuter! Men det är också en riktigt genomtänkt och fascinerande berättelse som har hamnat på både Bill Gates och Barack Obamas läslistor. Tänk om jorden bara hade några veckor kvar, hur skulle mänskligheten reagera? Det blir en kapplöpning mot tiden att ta beslut och rädda mänskligheten, men det handlar om mer än bara skicka upp folk i rymden, det är politiska, religiösa och känslomässiga implikationer som också spelar in, och när jorden väl har blivit obeboelig – vad händer då? Ett smart och intrikat tankeexperiment för dig som gillar långlyssningar!

 

Vill du ha fler tips? Kika på vår lista om rymden, du hittar den här:

Lyssningsutmaning: Böcker om rymden